Bollen i mål när nya idrottshallen i Uppsala invigdes

26 september 2017

Igår invigdes den nya idrottshallen vid Tiundaskolan i Uppsala, som blir ett betydande tillskott för den idrottsliga verksamheten i Uppsala kommun. Den nya anläggningen är en fullstor hall som är utrustad med 180 läktarplatser, en fullstor basketplan, en danssal, café samt lokaler för undervisning.

Intresset för projektet har varit stort. Både elever, barn, föräldrar och kringboende kom för att ta en titt på den nya idrottshallen, kolla in danssalen, ta en fika i cafédelen eller provsitta en av de 180 läktarplatserna. Glassbilen som stod parkerad utanför idrottshallen blev ett populärt och välbesökt inslag, av både stora och små. I den spegelbeklädda danssalen stod flera pingisbord uppställda, där både barn och vuxna tog tillfället i akt att öva på sina pingisfärdigheter.

Tiundaskolan Skolfastigheter Uppsala

Annelie Johansson, VD Skolfastigheter

Anneli Johansson, VD på Skolfastigheter, inledde invigningsceremonin och lämnade sedan över ordet till representanter från politiken, kommun och skola.

– Det här känns jättekul, man blir som ett barn på nytt. Det är verkligen en milstolpe och det har varit jättekul att få vara med i det här projektet, sa Annelie Johansson.

En idrottshall för alla

Idrottshallen kommer inte bara vara tillgänglig för Tiundaskolans elever utan även för ytterligare en av Uppsala kommuns grundskolor, samt olika idrottsföreningar, organisationer och annan barn- och ungdomsverksamhet. Syftet med idrottshallen har varit att möjliggöra för barn och unga att få röra på sig mer.

– Att röra på sig är en av viktigaste faktorerna för att lära sig mer i skolan och klara av de krav som finns, sa Karolin Hoffsten, ordförande i Utbildningsnämnden. Alla barn ska känna att de kan vara med och utöva idrott och leva ett mer hälsosamt liv, och då måste det också vara en inkluderande miljö. Därför är jag så imponerad av hur ansvariga aktörer i det här projektet, från arkitekter till byggentreprenör, har tänkt på hur den här miljön ska kunna bli tillgänglig för alla barn. Stort tack till alla involverade, avslutade hon.

Även Rickard Malmström, kommunalråd för Uppsala kommun belyste vikten av tillgänglighetsanpassning av idrottshallen. Den här anläggningen är den mest tillgängliga vi har i hela Uppsala och kommer bli alla tiders, sa han.

Tiundaskolan Uppsala Skolfastigheter partnering

Elever studerar intresserat modellen över skolan

Once in a lifetime

I projektet har stort fokus legat på att skapa en hall med hög kvalitet, god akustik och bra ljusinsläpp trots att hallen saknar riktiga fönster, något som Torbjörn Kättström, rektor på Tiundaskolan, var mycket nöjd med. Förutom idrottshallen pågår också just nu byggnation av den nya Tiundaskolan, som ska stå klar till höstterminen 2018. Under tiden den nya skolan byggs har eleverna flyttats till tillfälliga lokaler.

– Det här är once in a liftetime, att få vara med och inviga en ny idrottshall nu och en helt ny skola nästa år. Hallen är jättefin och det känns väldigt roligt. Speciellt för barnen som har väntat i två år i tillfälliga lokaler och måste vänta ytterliga ett år på sin nya skola. Idrottshallen blir ett fint smakprov på vad som komma skall, sa Torbjörn Kättström.

Tiundaskolan idrottshall Uppsala Skolfastigheter partnering

Full aktivitet vid pingisborden i danssalen

Skolfastigheter Tiundaskolan idrotthall uppsala Partnering

Glassbilen var populär hos stora som små

Bollen i mål

Slutligen invigdes idrottshallen genom att barn och kvällens talare gemensamt sköt innebandybollar i mål till publikens jubel.

Skolfastigheter bygger tillsammans med ByggDialog som totalentreprenör en ny skola, förskola och idrottshall för drygt tusen barn i stadsdelen Luthagen i Uppsala. Projektet sker i samverkansformen partnering. Skolan ska stå klar 2018 med målet att vara en modern skola som är attraktiv, trygg och tillgänglig för alla.

Kontakt: Jörgen Sundhäll, 010-459 88 01, jorgen.sundhall@byggdialog.se

 

Tiundaskolan idrottshall Uppsala Skolfastigheter partnering

”Glassgubben” lockade flera

 

Tiundaskolan idrottshall Skolfastigheter partnering

Den nya idrottshallen

 

Tiundaskolan idrottshall Skolfastigheter Uppsala partnering

Danssalen med idrottshallen i bakgrunden

 

 

Skolfastigheters Anna Ramstedt berättade om projektet för nyfikna besökare

Skolfastigheters Anna Ramstedt berättade om projektet för nyfikna besökare

 

Barn och vuxna bland publiken på läktaren

Barn och vuxna bland publiken på läktaren

 

Pågående idrottsaktiviteter i hallen

Pågående idrottsaktiviteter i hallen

referens_helmia01

Bilder på referensprojekt

Besök vår avdelning för referensprojekt och titta på nytagna bilder från exempelvis Sunne bibliotek, Outokumpo Degerfors, Helmia Karlstad. Klicka här.

Byggdialog2023-beskuren

Karriär och jobb

Vi har ett växande behov av nya medarbetare som är intresserade av att bidra till samhällsbyggandet och utvecklas i ett expansivt företag. Välkommen till oss!

Läs mer >>

Lars-Erik Gustavsson armerar kulvertvägg.

Våra hantverkareVisa galleri >>

Erik Olsson

Alla uppgifter om din kontaktperson

Läs om erfarenheter och hitta kontaktuppgifter till Byggdialogs alla tjänstemän här. Gå till sidan med kontaktpersoner.

Kontaktuppgifter:

Herrgårdsgatan 6
652 24 Karlstad
Telefon: +46(0)10-459 88 00


Se karta >

Tilldelningsbeslut, nya samarbeten och kontrakt

Strategiskt partneringprojekt med Landstinget i Värmland

15 juni 2018
Landstinget i Värmland avser att under perioden 2018-2022 investera i flera olika delprojekt inom...
Läs hela »